Olen ollut aina hyvin kriittinen tekniikkaa ja mediaa kohtaan. Kasdigit kurssi antoi minulle kuitenkin uudenlaisen näkökulman tarkastella tekniikkaa oppimisvälineenä, etenkin kouluympäristössä. Olen rinnastanut koneella olemisen esimerkiksi pelaamiseen ja facebookin selailuun, enkä niinkään ajatellut että joku voisi olla riippuvainen internetistä myös oppimisen takia. Jonna Leinosen blogipäivitys siis avasi silmiäni tässäkin asiassa, ja enää en ajattele asiaa niin yksipuolisesti. Ehkä omat hieman rajalliset taitoni tekniikan kanssa rajaavat myös ajatusmaailmaani sitä kohtaan. Tämän kurssin jälkeen aion ehdottomasti arvostaa enemmän tietotekniikka-taitoja, ja koen ne erittäin hyödyllisiksi. En ollut esimerkiksi koskaan perustanut blogia, saatika kirjoittanut blogi-päivitystä. Ajattelen tämänkin olevan hyvää harjoitusta.

Kurssilla tuli paljon esiin se, kuinka koululaisetkin tulevat yhä enemmän oppimaan tableteilla ja muilla tavoilla kirjojen lisäksi. Tämä tuntui aluksi erittäin huolestuttavalta, ja koen että asia voikin olla hieman vaarallisilla vesillä liikkumista, mutta diginatiivit oppilaat osaavat ehkä minua paremmin suhtautua tekniikkaan ja mediaan. Ainakin heitä tulisi paremmin opastaa näissä asioissa. Tällä kurssilla sain ehkä paremman käsityksen tekniikan kautta oppimisesta. Oli hauska huomata, että ryhmätyötkin onnistuivat internetin välityksellä, eikä ainakaan omassa ryhmässä asia tuottanut ongelmia. Se oli samankaltaista vuorovaikutusta, kuin normaaleissa face to face ryhmätöissä.

Ajattelin ennen kurssia, että vuorovaikutus on kaiken perusta oppimisessa. Edelleenkin pidän sitä tärkeimpänä kriteerinä, mutta luennolla ilmi tullut tutkimus intialaisista lapsista joille tuotiin kone, ja jolla he sitten opiskelivat englannin kieltä itsenäisesti, antoi aivan uuden näkökulman oppimiseen. En olisi uskonut, että kukaan lapsi pystyisi oppimaan uutta kieltä, tai mitään muutakaan yhtä vaikeaa asiaa ilman minkäänlaista opastusta. Tutkimus hämmästytti minua valtavasti.

Kasdigit oli kurssina minulle loppuen lopuksi hyvin antoisa, ja varmasti hyödyllinen tulevaisuuden työelämän haasteita ajatellen. Alati muuttuva tekniikka on samalla haaste, mutta myös apu tulevaisuudessa. Siinä pitäisi jotenkin itsekin vain pysyä mukana, ja toivottavasti tulen siinä onnistumaan. Sain artikkeleja ja muiden kirjoituksia lukiessa täysin uusia näkökulmia asioihin. Opin siis internetin välityksellä itsekin, ja koin sen yllättävän helpoksi.

Verkkovuorovaikutus